Gyomorsav
A táplálék emésztése már a szájban elkezdődik.A megfelelő rágással,megfelelő mennyiségű enzim szabadul fel,mely előkészíti az élelmiszert a további felbontásra.
A gyomrot alul-felül erős izomgyűrű nyitja és zárja.Ha egészségesek vagyunk,akkor ezek a gyűrűk az emésztés előtt rögtön bezáródnak.Az egészséges gyomor Ph erőssége 0,9-1,2.Ez a savasság szükséges a táplálék normális megemésztéséhez,a káros bacik elpusztításához.Ha gyenge a gyomorsav,vagyis elmegy lúgos irányba,akkor a gyomorgyűrűk meglazulnak és a kiszivárgó sav a lúgos közegekbe felmaródást okoz.
A gyomorban addig marad a tápanyag,míg a gyomor Ph-ja eléri az ötös,hatos értéket.Ekkor az alsó izomgyűrű megnyílik,a félig emésztett massza a nyombélbe,illetve a vékonybélbe kerül.Itt folytatódik és fejeződik be az emésztés.A nyombélbe ömlik az epe és a hasnyál váladéka is,melyekre nagy szükség van e folyamat véghezviteléhez.Az epe és a hasnyál közös kivezető csövét egy izomgyűrű választja el a nyombéltől.Ez akkor nyílik meg,vagyis akkor engedi kifolyni az epe és hasnyál váladékát,ha megfelelő a nyombél Ph értéke.
A nyombél Ph értéke 10 körül van.A szervezet leglúgosabb közege.
A baj ott kezdődik,ha a Ph értékek egyensúlya felborul.Például a gyomorsav a nyombélbe szivárog idő előtt./A gyomor a szervezet legsavasabb közege/.A lúg és a sav keveredése által gázok szabadulnak fel,ezek a gyomorsavat fellökik a nyelőcsőbe,ahol felmaródást okoznak,mert a nyelőcső teljesen más tipusú sejtekkel van kibélelve,s nem tolerálja a sav jelenlétét.Ezt nevezzük refluxnak.Mindez mellett,ha a sav és a lúg idő előtt vegyül,akkor egymás munkáját gyengítik.Nem lesz megfelelő az emésztés,ami betegségekhez,allergiákhoz vezet.
A gyomorsav sohasem sok,ahogy orvosaink állítják,hanem az izomgyűrűk elernyedése miatt túltenghet,vagy pedig gyengévé válhat.Ha ezekre a problémákra savlekötőket szedünk,akkor még rosszabbá válik a helyzet.Miért is?Ezek a gyógyszerek még jobban lecsökkentik,legyengítik a gyomorsav termelődést,holott erős,és megfelelő mennyiségű savra lenne szükség a jó emésztéshez.
Mi okozhat izomgyűrű elernyedést?
Helytelen táplálkozás és a stressz.
Jó tanács:
Közvetlenül evés előtt és után soha ne igyunk folyadékot,mert az gyengíti a gyomorsavat.Helyette evés előtt vegyünk a szánkba egy pici sót,és nyeljük le,mert az erősíteni fogja.
A szervezet elsavasodása esetén természetesen lúgosítani kell,mert ha felborul a savbázis egyensúly,akkor biztosak lehetünk abban,hogy a betegség meg fog jelenni és addig nem távozik míg a hibát nem hozzuk helyre.
A lúgos víz lúgosításra véleményem szerint nem igazán jó,de ha valaki mégis használja,akkor közvetlen ne evés előtt és után,mert hatására a gyomor Ph-ja hamarabb eléri azt az értéket,ami kinyitja az alsó záróizmot,és ekkor a táplálék megemésztetlenül kerül a patkóbélbe.
A lúgosítás sok nyers zöldséggel és gyümölccsel történjen.
Izomgyűrű elernyedés másik okozója a stressz.Ha egy problémán hosszú hónapokig,évekig rágódunk,megoldatlanul hagyjuk azt,akkor a zárógyűrűk fellazulnak,és megindul a sav szivárgás.
A gyomorsav nem azonos a szervezetet elsavasító anyagokkal,ami lehet táplálék és lelki eredetű.
Pálné Lele Ilona