TESTBESZÉD

EGÉSZSÉG GYÓGYSZEREK NÉLKÜL

A vadnövények jótékony hatása

 

Az előző oldalakon említettem,hogy  a vadnövények milyen jó hatással vannak szervezetünkre.Itt most szeretnék bemutatni néhány ismertebb fajtát,melyekhez erdőn-mezőn,otthon a kertekben bárki hozzáférhet.

Csak olyan vadnövény fajtákat írok le,amiket én is kipróbáltam.

 

Gyermekláncfű:/ pitypang /

Az egész növény ehető. /gyökér,szár,levél,virág /

 

A levele virágzás előtt a legjobb.Saláták nagyszerű kiegészítője.Főzeléket is készítenek belőle.Én eddig még nyers állapotban használtam,mint minden vadnövényt,mert csak így őrzi meg jótékony hatását.A szendvicsekbe is előszeretettel rakom bele.

Szárával,virágával óvatosan bánjunk,mert leviszi a cukorszintet./ cukorbetegeknek ajánlott /.Én próbaként egyszer két virágot megettem,ami gyengeséget,szédülést okozott.Mindjárt gondoltam,hogy levitte a cukorszintem.Rögtön megittam egy pohár cukros vizet,ami pár percre rá helyrehozott.

A cukrosok a szárát szokták rágcsálni,aminek ugyan olyan hatása van,mint a virágjának.Az egész növény kesernyés ízű.

Máj,epe,vese,izületi betegségekre ajánlott.

Sok A,B,C,D vitamint tartalmaz.Ezeken kívül még vasat,sziliciumot,magnéziumot,cinket és mangánt.

 

Ibolya:

Levelét,virágát használják.Levele salátába,főzeléknek kiváló.Virága nyersen,kandírozva fogyasztható.

Hatásai:

idegnyugtató,nyákoldó,vérnyomáscsökkentő

 

Kövér porcsin:/szívgyógyszer/

Frissen,szárítva,főzeléknek,salátákba elsőrendű.Levelestől,szárastól fogyasztható.

Én nyers állapotban szendvicsbe rakom.Enyhén savanykás ízű.

Gazdag Omega 3 zsírsavakban,C és E vitaminban.Béta karotin tartalma is magas.

Lassítja az öregedést,kiváló vértisztító,gyulladáscsökkentő,féreghajtó.

Porcsin fözelék:

50dkg porcsint puhára főzünk húslével,tejfőllel ízesítjük.

Saláta:

25dkg porcsint összekeverünk 2 evőkanál extra oliva olajjal,1 evőkanál citromlével,borssal ízesítjük,majd lila hagymát szórunk rá.

Virágzás előtt szedjük,mert akkor jobb ízű.Turmixolni kiváló!

 

Útifű:

Nyersen,fiatal hajtásait salátának,szárítva teának használjuk.Van aki főzeléket is készít belőle.Virágzás előtt szedjük.

Erős baktériumölő hatása van.

 

Papsajt mályva:

Az egész növény fogyasztható.

Sok cserzőanyagot,C vitamint tartalmaz.Nyersen,főzve,éretten,éretlen állapotban ehető.Nagy mennyiségben is.

Köhögésre,torokfájásra,gyulladásokra alkalmazható.

Gyerekkoromban rengeteget megettem az ikertesómmal.Sohasem voltunk betegek.Pedig néha szerettünk volna hiányozni az iskolából,mint egyes gyerekek,de soha nem sikerült elkapni semmi nyavalyát.Nagyon sok faepret,akácfa virágot,erdei szedret ettünk még a papsajton kívül nagy karéj kenyérrel.

 

Csalán:

 

A legjobb vértisztító vadnövényünk!

Salátákba,főzeléknek,teának kiváló!

Az idén tavasszal főztem belőle először fözeléket.Nagyon finom lett,talán még egy fokkal izletesebb is,mint a spenót.Azóta kéthetente mindig terítéken van,akármilyen húsféle illik hozzá.Húst hetente csak egyszer eszem,mert nem igazán vagyok híve,de a csalán mellé igazán jólesik.

Sok vasat és vitamint tartalmaz.Nagy vesetisztító hatása van.Csökkenti a vér húgysav szintjét,tehát köszvény ellen is nagyon hatásos.Reumára ís előszeretettel használják hisztamin tartalma miatt.A fájó részt kell becsapkodni vele.Kiváló értágító!

 

Zamatos turbolya:

Ezt a vadnövényt az idén kora tavasszal ismertem meg.Levele a petrezselyemhez hasonló,íze,illata ánizsos,édeskés.Hasonló levelű fajok vannak az erdőben,de azoknak az illata teljesen más,és mérgezőek.A turbolya levelét,ha összedörzsöljük,akkor rögtön érezzük az ánizs illatot,ezért kizárt,hogy összekeverjük.

Saláták,sültek,tojásételek,mártások kiváló kiegészítője.

Zsenge hajtásait gyüjtjük virágzás előtt.

Gazdag A,C vitaminban és ásványi anyagokban.

Vértisztító hatású,vese,légutak,emésztőrendszer segítője.

 

Lucerna:

Sokan azt hiszik,hogy a lucerna csak állatoknak való,pedig rendkivüli gyógyhatása miatt az emberek számára elengedhetetlen.Szinte minden betegséget gyógyít.Első osztályú immunerősítő növény.Tisztítja a májat a vért,vesekőre,sárgaságra,vakságra,gombára,stb.kiváló.

A,C,D,E,K,U,B vitaminokban gazdag,magas a kálcium,kálium,vas,cink,magnézium,karotin,foszfor és fehérje tartalma.

Méregtelenítő hatású!

Salátának nyersen elkészítve nagyon jó vitamin forrás.Teának is ajánlott.

 

Százszorszép:

Levelét,virágát használjuk salátához keverve.

 

Medvehagyma:

Kiváló vértisztító,vérnyomás csökkentő!

Salátákba,szendvicsekbe,főzelékekbe rakva nagyon ajánlott.Fokhagyma illatáról könnyen felismerhető.

 

Tyúkhúr:

Ez a vadnövény nagy kedvencem.Ő a legkorábbi vitamin forrás,még a hó alatt is megtalálható,nem fagy meg.Szendvicsekbe rakva rengeteget megettem már belőle.Az íze a fejes salátához hasonló.Még anyukámat is rábeszéltem az evésére,pedig Ő nagyon finnyás.Nem is voltunk megfázva egész télen,meg tavasszal se,olyan jó immunerősítő.

 

Ezeken kívül még nagyon sok ehető vadnövény van,de eddig még csak ezeket próbáltam ki.

Nagyon ajánlom mindenkinek!!!

 

Pálné Lele Ilona



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 81
Tegnapi: 66
Heti: 182
Havi: 764
Össz.: 102 280

Látogatottság növelés
Oldal: A vadnövények jótékony hatásai
TESTBESZÉD - © 2008 - 2024 - testbeszed.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »