Magtejek
Valamikor gyerekkoromban a testvérkémmel a sárgabarack magját mindig megettük,vagy összetörtük és vízzel felöntve megittuk.A vizet megfehérítette,olyan lett,mint a tej.Persze,abban az időben nem volt még turmixgépünk,kalapáccsal törtük össze,ami nem eredményezett olyan sűrűségű folyadékot,mint a mostani gépek.Gyerekként,akkor még nem tudtuk,hogy milyen egészséges,felnőtt fejjel jöttünk rá,hogy többféle betegségtől is megóv.
Magtejet nem csak barackmagból,hanem minden fajta magból lehet készíteni.Pl. mandula,mogyoró,tökmag,dió,rizs, köles,stb...,sőt még kókuszreszelékből is.
A magtejek most sokkal egészségesebbek,mint az állati eredetűek,ugyanis a bolti tejekből kivonnak minden fontos tápanyagot,és helyébe műsz.rokat kevernek.Nem beszélve a génmódosított állatokról,melyeknek már a teje sokkal nehezebben emészthető,mint valamikori társaiké.
Valaha ráírták a tejeszacskókra,hogy ÉLET,ERŐ,EGÉSZSÉG.A mostaniakra nem írhatják rá,mert nem felelne meg a valóságnak.A gyermekorvos is csak napi fél litert ajánl a gyermekeknek,mert a több már nem lenne jó a szervezetnek az adalékanyagok miatt.
A lenti videó bemutatja,hogyan készíthetünk otthon magtejet.
Pálné Lele Ilona