Mit kell tudni a húgysavról?
A húgysav a purin vegyületek lebontási végterméke.Fehérje tartalmú táplálékkal kerülhetnek a szervezetbe,illetve az elhalt sejtek lebomlása során képződhetnek.
Húgysavszint:
Férfiaknál:
220-420 umol/l
Nőknél:
140-340 umol/l
Ha ezeknél magasabb szint mutatkozik,akkor a szervezet ellenálló képessége csökken.
Mi okozhat húgysavszint emelkedést?
- életkor / a kor előrehaladtával nő/
- nem
- táplálkozás /elhízás - nagy mennyiségű állati fehérje elfogyasztása/
- gyógyszerek / thiazid tipusú vízhajtók /
- vesebetegség / csökken a húgysav kiválasztás,ezért a vérben megnő a húgysav mennyisége/
- cukorbetegség
A húgysav legnagyobb mennyiségben az izületekben és a vesében rakódik le.Tünetei:-gyulladások-köszvény,vesekő
Ilyen esetekben fontos a húsfehérje kiiktatása az étrendből.
A vérben keringő húgysav 2/3 része a vese útján,1/3 része a bélrendszeren keresztül ürül ki a szervezetből.
A húgysav nem halmozódik fel addig,amíg a termelés és a kiválasztás egyensúlyban van!!!
Pálné Lele Ilona